فنربندی انواع تریلی
انواع خودروهای سنگین از بخشهای مختلف تشکیل شده است که هر کدام از آنها اجزای متفاوتی دارند. هر کدام از این اجزا وظیفه خاصی را در خودرو بر عهده دارند که فنربندی جزو مهمترین اجزا هر خودرو محسوب میشود. فنربندی انواع تریلی از لحاظ عملکرد وظیفه ایمنی خودرو و سرنشینان آن را در برابر ارتعاشات و حرکتهای ناشی از تریلی در جاده را بر عهده دارد. لذا توصیه میشود در استفاده صحیح و نگهداری درست از آن دقت لازم به عمل آید.
جهت آشنایی ببشتر با این سیستم قصد داریم در این مقاله انواع فنربندی در تریلیها را مورد بررسی قرار دهیم که با وظایف کامل آن بیشتر آشنا شوید. این امر به نگهداری بهتر سیستم فنربندی کمک فراوانی میکند.
عملکرد سیستم فنربندی
طبق قانون حرکت نیوتن، نیروها علاوه بر اندازه دارای جهت نیز هستند. بر همین اساس ناهمواریهای موجود روی سطح جاده نیرویی رو به بالا به شکل عمودی روی سطح چرخها ایجاد میکنند. اندازه این نیرو به مقدار ناهمواریها موجود در جاده بستگی دارد که شتابی عمودی بر خودرو وارد میکند. ماشینهای سنگین بدون فنربندی این نیرو را به کابینها منتقل میکنند. این امر منجر به فرسودگی خودرو و اصطکاک بیشتر تایرها میشود و در نهایت موجب کوبیده شدن خودرو روی سطح آسفالت خواهد شد، در این صورن کابین آسیب خواهد دید. وجود فنربندی انواع تریلی، موجب حذف این فشار روی کابینها و کاهش اصطکاک تایرها میشود. علاوه بر آن، استفاده از این سیستم از کوبیده شدن کابین روی سطح آسفالت جلوگیری میکند و طول عمر خودرو را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد که این موضوع به تنهایی بیانگر میزان اهمیت فنربندی در خودرو خواهد بود.
سیستم فنربندی در تریلی
اجزای اصلی سیستم فنربندی انواع تریلی
امروزه برای فنربندی در خودروها از قطعات متعدد با سایزهای متفاوتی استفاده میکنند که هر کدام نقش مهمی در عملکرد بهتر آن دارند. وجود همه قطعات در این سیستم لازم است، چرا که حذف هر کدام باعث ایجاد مشکل یا خرابی در آن میشوند. برخی از اجزای مهم این سیستم به شرح زیر است:
- رینگ و لاستیک
- فنرها
- میله پیچشی
- دمپر
- کمک فنر
- میل تعادل
- میلههای رابط
- بوشینگ یا مفصل یاتاقان
اجزای تشکیل دهنده سیستم فنربندی
انواع سیستم فنربندی تریلی
امروزه فنربندی انواع تریلی و خودروهای دیگر را میتوان از دو جهت تقسیمبندی کرد. دسته اول براساس محل قرار گیری در جلو یا عقب تریلی است و تقسیمبندی دیگر براساس مستقل یا وابسته بودن سیستم صورت میگیرد. معمولا سیستم ترمز وابسته روی اکسلی متصل میشود که به هم وابسته هستند. این سیستم شاید از لحاظ قیمت مقرون به صرفه باشد، اما از لحاظ راحتی هنگام کنترل خودرو و آسایش سرنشینان گزینه مناسبی نخواهد بود. در ادامه انواع فنربندی مستقل را مورد بررسی قرار میدهیم.
فنربندی مکفرسون
یکی از سیستم فنربندی انواع تریلی، مکفرسون است که در سال 1947 میلادی به واسطه یکی از مهندسان جنرال موتورز به نام ارال اس. مکفرسون کشف میشود. امروزه این سیستم ترمز در اکثر خودروها به خصوص خودروهای اروپایی کاربرد دارد. این سیستم ترمز داخل فنر لوله تعبیه میشود که معمولا در خودروهایی با محور جلو مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از مزایای برجسته این سیستم ترمز این است که موجب کاهش حجم و وزن سیستم فنربندی مستقل در محور جلوی خودرو میشود.
سیستم فنربندی مکفرسون
فنربندی دو جناغی
همانطور که از نام این نوع فنربندی پیدا است، از دو قطعه جناغی شکل تشکیل شده است که به صورت عمودی و با فاصلهای کم روی هم و در راستای همدیگر قرار گرفتهاند. سمتی از این سیستم به چرخ متصل است و سمت دیگر آن به ساختار خودرو متصل میشود. در میان این دو قطعه از فنر و کمک فنر استفاده شده است که بتواند ضربات وارد شده توسط تریلی را خنثی کند. با استفاده از این سیستم ترمز میتوان کنترل خوبی روی چرخها داشت. این نوع سیستم ترمز خود نیز دارای مدلهای متفاوتی است که هر کدام جهت موارد خاصی استفاده میشود.
فنربندی تریلینگ آرم یا بازوی نگهدارنده
این نوع فنربندی به دلیل وجود مشکلات زیاد خودروهای سنگین در پیچها و عدم کنترل آنها مدتها است که کاربردی ندارد. این سیستم عملکردی نزدیک به سیستم دو جناقی دارد با این تفاوت که شکل متفاوت بازوها منجر به اتصال سر آن به شاسی خودرو میشود. این نوع سیستم ترمز هنگام عبور خودرو از موانع فقط اجازه حرکت عمودی را به چرخها میداد، اما در هنگام سرعت در حرکت و گذر از پیچها زاویه کمبر را تغییر نمیداد و این امر امنیت خودرو را به میزان زیادی کم میکرد.
فنربندی طبقدار عرضی
یکی دیگر از فنربندی انواع تریلی، طبقدار عرضی بوده که ترکیبی از سیستم ترمز دو جناقی با فنر برگی است. با حذف فنر لول در سیستم ترمز دو جناقی و استفاده از طبق عرضی این سیستم به وجود میآید. طبق عرضی روی اکسل خودرو قرار داده میشود که این امر مجوز حرکت مستقل را به چرخها میدهد.
فنربندی وابسته یا غیرمستقل
معمولا امروزه از فنربندی وابسته در خودروهایی استفاده میشود که به محور عقب محدود هستند. این امر فرمانپذیری چرخهای عقب را از بین میبرد که باعث تاثیر کم محور عقب برای کنترل خودرو در شرایط عادی خواهد شد. در ادامه برخی از این سیستمهای فنربندی وابسته را مورد بررسی قرار میدهیم.
فنربندی چهار میلهای
این سیستم فنربندی را میتوان در محور جلو و عقب نیز به کار برد. سیستم مذکور به دو دسته مثلثی و قطری تقسمی میشود و چهار میله دارد که با زاویههای مختلف به اکسل و بدنه وصل میشوند. این میلهها باید مرکزیت خودرو را حفظ کنند.
فنربندی ددیون
این نوع سیستم فنربندی میله صلبی دارد که چرخ روی یک محور را به هم وصل میکند. از هر چرخ اتصالی به دیفرانسیل داده میشود که موجب حرکت آزادانه چرخ خواهد شد. از مزایای این سیستم فنربندی میتوان به کاهش جرم فنربندی نشده اشاره کرد که البته با وجود معایب بیشمار آن مورد استقبال قرار نگرفت.
سیستم جدید فنربندی
سیستمهای فنربندی انواع تریلی در مدلهای خاص و نوین نیز وجود دارند که شامل موارد زیر هستند:
- فنربندی چند اتصاله
- فنربندی فروفلوید یا دمپرهای مجهز به سیال مگنتو رئولوژی
- فنربندی خطی الکترومغناطیسی
- فنربندی مغناطیسی بوز که انقلابی در سیستم تعلیق خودروها به وجود آوردهاند.
کلام آخر
فنربندی انواع تریلی جزو بخشهای مهم در هر خودرو است که به نوع سیستم تعلیق تریلی بستگی دارد. انواع گوناگونی از فنربندی در تریلیها وجود دارد که برخی از آنها شامل فنر تخت، لول و پیچشی هستند. در صورتیکه سطح جاده صاف باشد، استفاده از فنربندی ضروری نیست، اما به طور طبیعی بهترین جادهها نیز با سطح ایدهآل برای حرکت راحت خودروها متفاوت هستند. این امر موجب میشود که خودرو در دستاندازها، موانع و سطوح ناهموار تعادل خود را از دست بدهد و کنترل آنها به خصوص در خودروهای سنگین، سخت شود.
برای کنترل بهتر رانندگی در انواع دستاندازها بهتر است از سیستم فنربندی استفاده شود. لذا در این مقاله سیستم فنربندی را مورد بررسی قرار دادیم که بتوانید با انتخاب بهترین مدل آن متناسب با خودروی خود، سفری ایمن و راحت را تجربه کنید.
منابع :